NAUDINGA INFORMACIJA
Atmintinė sulčių mėgėjui:
- Geriausiai spaust tinkami nepernokę, daugiau savaitės ant žemės negulėję vaisiai. Ypatingai netinkami spaudimui pernokę: alyviniai ir grabšteininiai obuoliai. Ženkliai sumažėja išspaustų sulčių keikis ir suprastėja jų kokybė: tirštos, daugiau nuosėdų, sultyse lieka smulkių įspaudų gabalėliai.
- Nepamiškite pasiimti pakankamai taros. Iš dviejų standartinių maišų obuolių (50kg) vidutiniškai išbėga bidonas sulčių ~40 l. Tačiau priklausomai nuo obuolių rūšies ir surinkimo laiko šis kiekis svyruoja nuo 20 iki 60 l. Nenumatytu atveju galimas taros skolinimas.
- Jei parsivežate sultis ir neplanuojate ar negalite jų suvakuoti iš anksto, būtina tarą palikti prasuktą ir laikyti vėsesnėje ar bent jau labiau vėdinamoje vietoje: balkone, rūsyje.
Receptai:
Pabodo įprastos obuolių sultys?
Maišykite įvairių vaisių sultis.
Pavyzdžiai keleto populiariausių mūsų išbandytų receptų:
- 1 dalis obuolių + ½ dalis kriaušių – saldesnės, skanesnės sultys;
- 1 maišas obuolių + 2-3 kg apelsinų – ypatingas skanus apelsinu gėrimas;
- 1 maišas obuolių + 4-5 l aviečių – pačios skaniausios sultys, vertos kiekvieno euro išleisto avietėms;
- 1 dalis obuolių + 1/3 dalis moliūgų – švelnesnio skonio sultys, kuriose sumažintas rūgštingumas, tinkamas žmonės kurie negali gerti grynų sulčių. Vietoje moliūgo taip pat dinka ir cukinijos. Vaisių nulupti negalima, moliūgo reikia tik pašalinti minkštąją dalį su kauliukais.
- 1 dalis obuolių + 1/3 dalis morkų – skanu ir sveika, morkos užgožia obuolių skon; nerekomenduojama didinti morkų santykio, nes paprasčiausiai nejausite skirtumo nuo didesnio kiekio, nes morkos pakankamai kietos ir sausos, sunkiai pasiduoda spaudimui;
- 1 maišas obuolių + 20 l vynuogių – obuoliai sumažina Lietuviškų mėlynų vynuogių aitrumą;
- 1 maišas obuolių + 5-6 kg greipfrutų – puikiai tinka su saldžiais obuoliais, gaunasi saldžiarūgštės sultys;
Čia tik keletas galimų receptų, kiekius ir sudedamas dalis galite keisti pagal skonį. Dėl gražios spalvos vienam maišui obuolių reikia įdėti 1-2 kumščio dydžio burokus arba 2 l aronijų.
- 2 maišai obuolių + 1 maišas kriaušiu + 1 maišas morkų + 2 melionai ir 2 burokai – tikros, natūralios multivitaminų sultys. :)
Vynuoges rekomenduojama maišyti bent su perpus mažesniu kiekiu obuolių, tuomet ženkliai 2-3 kartus padidėja išeiga, nes grynos vynuogės prastai spaudžiasi, „kemša“ maišus ir iki galo neišsispaudžia.